Duyurular

Değerli üyelerimiz ve takipçilerimiz! Sitemiz aktif  kullanıma açılmıştır. Yayınlanmasını istediğiniz haberler, duyurular veya yazılarınız için bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail adresi:mkbszsari@gmail.com


Rize Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim, Sana uymayabilirim. Yanımda yürü ki böylece seni görebileyim, böylece ikimiz eşit oluruz.
Otizm

Otizm diğerleriyle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen bir beyin bozukluğu. Otizmde beynin farklı bölgeleri bir arada çalışamıyor. Otizmli bireylerin çoğu insanlarla iletişim kurmakta her zaman zorlanır. Fakat erken teşhis ve tedavi, bu iletişim zorluğunun azalmasında etkili oluyor.

Otizmin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bazı bilim insanları genetik olduğunu düşünüyor ancak hâlihazırda hangi genin buna neden olduğu araştırma konusu.

Bazı araştırmalar da otizmi tetikleyenin belirli ilaçlar veya çocuğun çevresindeki şeyler olup olmadığı üzerine yoğunlaşıyor.

Otizm, otistik spektrum hastalıkları da denilen yaygın gelişimsel bozuklukların birçok türünden biri. Otizmin Asperger Sendromu gibi diğer yaygın gelişimsel bozukluklarla karıştırılması da mümkün. Diğer bozuklukların da otizme benzer belirtileri olabiliyor.

Erken teşhis ve tedavi otizmli çocukların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Tedavinin birincil hedefi çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmek. Otizm belirtileri ve davranışları farklı kombinasyonlarda olabiliyor ve yoğunlukları değişebiliyor. Ayrıca bireysel belirtiler ve davranışlar zamanla değişiklik de gösterebiliyor. Bu nedenlerden dolayı tedavi stratejileri bireysel ihtiyaçlar ve aile kaynaklarına göre düzenleniyor.

Otizmli çocuklar genellikle çok iyi yapılandırılmış ve kendilerine özel tedavilere iyi reaksiyon veriyor. En başarılı program ebeveynlere yardımcı olan ve çocuğun yaşamına iletişimsel, sosyal, davranışsal, uyum sağlayıcı ve eğitici yönler katanlar oluyor.

Çocuğun fonksiyonlarının gelişmesi ve potansiyeline ulaşması için şu stratejiler önerilmektedir:

Davranışsal eğitim ve yönetim: Davranışsal eğitim ve yönetim, davranış ve iletişimi geliştirmek için pozitif destek, kendine yardım ve sosyal beceri eğitimini kullanır. Uygulamalı Davranışsal Analiz, Otistik ve İlgili İletişim Engelli Çocukların Tedavi ve Eğitimi ve duyusal uyum gibi çeşitli tedavi türleri geliştirilmiştir.

Özel terapiler: Bunlar konuşma, meşgale ve fiziksel terapilerdir. Bu terapiler otizmi yönetmede önemli unsurlardır ve hepsi çocuğun tedavisinin aşamalarına dâhil edilmelidir. Konuşma terapisi otizmli çocuğun daha iyi iletişim kurabilmesi için dil ve sosyal becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Meşgale ve fiziksel tedavi koordinasyon ve motor becerilerdeki eksiklikleri geliştirmeye yardımcı olabilir. Meşgale terapisi, otistik çocukların duyulardan (görme, duyma, dokunma, koklama) gelen bilgiyi daha yönetilebilir yollarla işlemelerine de yardımcı olur.

OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Çocuğunuzla ilgili, aşağıda belirtilen durumları gözlemliyorsanız otizmden kuşkulanabilir, bir uzmana danışabilirsiniz.

- Çocuğun davranışları ve gelişimi, diğer çocuklardan farklıysa,

- Karşısındakiyle göz göze gelemiyorsa,

- Adı ile seslenilince bakmıyorsa,

- Sürekli zıplamak ve sallanmak gibi hareketler yapıyorsa,

- Konuşmada geriyse,

- Bazen duymuyor gibi davranıyorsa,

- Bazı kelimeleri veya motor davranışları (el, kol hareketleri, mimikler gibi) sürekli tekrarlıyorsa kesin olmamak ile birlikte çocukta otizm olabilir.


Okunma Sayısı: 902


18.223.210.20








DİĞER HABERLER

 

© Copyright 2019  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top